sábado, octubre 01, 2005




Universitat de València
http://www.uv.es/~webuv/castellano/noticies/noticia.php?idnoticia=2508

El pròxim dilluns 3 d’octubre la natura oferirà un dels seus espectacles més insòlits. La lluna se situarà exactament davant del sol, tot produint un eclipsi. La Universitat de València obri les portes i posa a l’abast de la societat valenciana les seues infrastructures perquè es puga gaudir de l’exclusiu fenomen. El Departament d’Astronomia i Astrofísica i l’Observatori Astronòmic han preparat diverses activitats que facilitaran l’observació de l’esdeveniment i ajudaran a entredre’l. A més, també es donen uns consells bàsics però fonamentals per tal que l’observació siga segura i no afecte la salut visual dels espectadors.
Com s’ha de veure. Cal observar l’eclipsi de manera segura. En un eclipsi de sol la llum solar disminueix molt però pot encegar si es mira directament. Per això no s’ha de mirar mai al sol. No s’han d’utilitzar tampoc telescopis ni prismàtics. Aquests aparells són lupes sofisticades que recullen molta llum i la concentren en un punt. Si es mira amb ells el sol la retina de l’ull es cremarà en menys d’un segon. I la lesió és irreversible.

La manera més segura i fàcil d’observar el sol en qualsevol ocasió és fer-ho per projecció. El telescopi (o prismàtics) s’encara cap al sol i la imatge que forma es projecta sobre una pantalla, per exemple una cartolina blanca. Així s’estarà segur i molta gent ho podrà veure al mateix temps. És convenient posar també alguna mena de para-sol per a fer ombra a la pantalla i millorar la visualització de la imatge projectada. Cal evitar que els xiquets vulguen mirar pel seu compte directament pel telescopi.

Una altra manera de veure-ho amb seguretat és observar l’estrella a través d’un vidre o filtre de soldador de grau alt (14). Tanmateix, les qualitats òptiques d’aquests vidres no són massa bones. És molt millor utilitzar unes ulleres d’eclipsi. Són ulleres amb un plàstic especial que filtra les radiacions nocives del sol. El plàstic no ha de tindre talls ni rascades per a ser segur, a més les ulleres han de ser noves, per exemple les utilitzades en l’eclipsi del 1999 no poden reutilitzar-se. És important comprovar que les ulleres estan homologades amb el certificat CE (Directiva 89/686/EEC ).

Els eclipsis de sol són realment molt escassos. El segle passat només se’n van veure dos a terres valencianes. Així, el 28 de maig del 1900 se n’observà un al Baix Vinalopó. I ara fa cent anys, el 30 d’agost del 1905, a les comarques de Castelló se’n va veure l’altre. Caldrà esperar fins el 12 d’agost del 2026 per a tornar a repetir l’experiència.

El pròxim dia 3 d’octubre la lluna tornarà a tapar el sol, però no ho farà completament. Així, en el moment de l’alineament, la vora del sol serà visible i, en conseqüència, apareixerà com un anell brillant molt prim al cel. Serà un eclipsi anular de sol. La lluna presentarà un diàmetre aparent més menut en trobar-se en el punt més llunyà de la seua òrbita.
Más información sobre el eclipse y sobre Astronomía:

1 comentario:

LABRANDERO dijo...

Pues sí, vosotros veréis el primero...y yo espero poder ver el próximo...